Wat is kwaliteit binnen de Mondzorg?

Het antwoord op uw vraag

Dit is een gesprek wat ik vaak met mijn klanten voer en toelicht tijdens trainingen aan het personeel.

Het antwoord op deze vraag zal verschillend zijn wanneer u deze stelt aan uw collega tandarts of wanneer u deze vraag stelt aan uw patiënt. Stelt u deze vraag maar eens aan u zelf: hoe kan een patiënt weten of de vulling die ik zojuist heb gehad van goede kwaliteit is?

Ik heb met enige regelmaat gehoord dat een tandarts aangeeft de vulling te zien van een collega tandarts en vindt dat deze van bijzonder lage kwaliteit is. Maar hoe weet ik dit als patiënt. De patiënt zal zich van geen fout bewust zijn en de enige manier hoe hij dit weet is door u te geloven, tenzij hij hier op korte termijn problemen mee krijgt. Maar dan kan het nog steeds zo zijn dat hij zelf iets verkeerds heeft gedaan.

Toch wordt er vanuit wetgeving, normen, verzekeraars gepoogd om een grip te krijgen op de kwaliteit die geleverd wordt binnen de zorg. Denk bijvoorbeeld aan de WKKGZ (Wet Kwaliteit Klachten Geschillen Zorg), waarbij u gevraagd wordt een incident te analyseren en het proces en hiermee de kwaliteit te verbeteren. Of waar verenigingen zoals VTvO, NVvO en ONT een ISO-9001:2015/ HKZ-norm eisen wanneer u lid wil zijn van de vereniging. Maar opnieuw gaan deze normen over het verbeteren van de kwaliteit, ook wel bekend als ‘kwaliteitsmanagement’. Maar naar mijn idee wordt dit vaak voorbij gegaan aan het doel en gaat het vooral om het ‘moeten’ schrijven van protocollen en werkwijzen, waar het eerder een administratieve last is dan d het doel om te werken aan kwaliteitsverbetering.

Maar waar dient een protocol/werkwijze voor? Veel wordt dit gezien als een juridische afkoopsom om te voldoende aan de gestelde wet- en regelgeving. Maar wij als DentalRules zijnde hebben ook protocollen dan wel niet werkwijzen. Het doel van een protocol is om de processen te stroomlijnen zodat deze zo efficiënt en effectief worden uitgevoerd. Komt er dan een incident voor, kan je kijken waar is het fout gegaan? Heeft iemand het protocol niet gevolgd? Hoe komt dat dan? Of zit er een fout in het protocol en moeten wij deze aanpassen.

Wanneer het incident patiënt gerelateerd is kan dit bijvoorbeeld zijn dat het techniekwerk niet binnen is en dat iemand hierachter komt wanneer de patiënt komt voor zijn afspraak. Dit betekent dat in de perceptie van de patiënt een negatieve impact op de kwaliteit die de praktijk levert. Waar dit natuurlijk per persoon verschilt hoe erg iemand dit vindt.

Dat betekent concreet: de kwaliteit die u dient te meten gaat om de perceptie van de patiënt, dus subjectief. Het voorkomen van dit probleem kan het maken van een aftekenlijstje waarop wordt afgetekend dat er wordt gecontroleerd of het techniekwerk ook daadwerkelijk binnen is. Ook wel bekend als een controlemechanisme.

Logischerwijs zijn er veel meer van dit soort voorbeelden te noemen, klachten van de patiënt (terecht dan wel niet onterecht). Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit die patiënt ervaart zo optimaal als mogelijk is? Hoe meet je dit? Hoe borg je dit? Terwijl als tandartspraktijkeigenaar je een groot deel van de tijd in de behandelkamer bevindt? En dus ook weinig tijd hebt om je hiermee bezig te houden.

Nu zie je als trend dat er steeds meer praktijkmanagers komen die dit soort verantwoordelijkheden op zich nemen. Maar als praktijkhouder is het nog steeds zeer prettig om dit te kunnen inzien en controleren.

Dit is waar wij als DentalRules u bij ondersteunen. Ons programma zorgt ervoor dat u te allen tijde inzicht heeft in de processen binnen uw praktijk met één simpele muisclick. En dat de handelingen die uw praktijkmanager uitvoert zoveel als mogelijk geautomatiseerd zijn en de controle dat alle zaken bijtijds worden opgepakt.

Wij als DentalRules zijn het meest uitgebreide kwaliteitsmanagementsysteem/controlemechanisme binnen de Mondzorg. Alle processen zijn compleet gedigitaliseerd en geautomatiseerd.

DentalRules blog

Vorig bericht
Tandarts wordt steeds meer manager
Volgend bericht
Waarom DentalRules binnen 1,5 jaar een geheel nieuw programma lanceerde…
Menu